Nellie de Mulder

Omdat er nog zoveel moois is om te delen…

Het gevoel dat je als kunstenaar wilt “scheppen” verandert niet door het Corona virus. Ook niet bij Nellie de Mulder. Ze trok zich 78 dagen terug in haar atelier om er te werken aan een nieuw project. Er werd ingezet op wat nog wel kon naast de vele dingen die stil vielen. Creativiteit, verbeeldingskracht, schoonheid, allemaal waardes die er – zeker nu – toe doen.

Ze noemt zichzelf een materiemens. Ze verzamelt, bewaart en hergebruikt. Voor haar project werden materialen ontleed, onderzocht en opnieuw gerangschikt. Er werd geschilderd, genaaid, getekend en geborduurd. Iedere dag ontvouwde zich een nieuw “beeldverhaaltje”.

Uiteindelijk werden het 103 werken die een tijdsbeeld geven van de mens en zijn wereld in deze verwarrende periode.

Er was niet alleen behoefte om te scheppen maar ook om de resultaten te delen.

Omdat galeries gesloten waren werden de beeldverhaaltjes op social media gedeeld. Iedere morgen rond acht uur werd er een nieuw “verhaaltje” geplaatst.

”Omdat het troost biedt voor mezelf en ik hoop ook een beetje voor jullie”, stond er te lezen. “Kleine ‘verhaaltjes’ omdat er juist nu zoveel te vertellen valt… en er nog zoveel moois is om te delen…”

Gezien de vele reacties werden de werken gewaardeerd. Rob Haster liet zich er door inspireren en plaatste spontaan korte gedichtjes bij het werk. Ook werden er troostrijke bemoedigende en stimulerende reacties toegevoegd zoals dat van een collega kunstenaar. Hij schrijft:

“Heb zojuist al je ‘verhaaltjes’ aandachtig bekeken. Ze zijn prachtig, intrigerend, sterk en kwetsbaar tegelijk. In deze serie werk je (zoals altijd) met veel diverse materialen. Dat maakt je werk rijk. De vormen in deze serie verwijzen naar de mens en zijn wereld. Zo vind ik jouw werk op z’n sterkst! Het nodigt me uit om er steeds weer mijn eigen wereld in te ontdekken. Dank voor deze bijzondere collectie…“

Nellie studeerde monumentale kunst aan de AKI In Enschede.
Website: www.nelliedemulder.nl
E-mail: nelliedemulder@upcmail.nl

Bets Kusters

Bronze beelden

Bets Kusters ontwerpt en giet haar bronzen beelden, ze woont in Nijmegen.

Ze volgde in de eindjaren ’60, beginjaren ’70 haar creatieve handvaardigheidsopleiding te Weurt. Hierna heeft ze het beeldend vormen nooit meer losgelaten. Nadat ze eerst alleen keramische objecten maakte, is haar voorkeur begin jaren ’90 overgegaan naar brons.

Ze bracht vele uren door in de bronsgieterij van beeldend kunstenaar/bronsgieter Loek Hambeukers en heeft hier alle facetten van het brons gieten doorlopen.

Ze maakt eerst het ontwerp, daarna volgt het aankanalen van het was model, dan het  “inbedden” van het werk: dat wil zeggen: het maken van een gietmal voor het gieten van het brons; tot het assisteren bij het brons gieten zelf.

En dan het afwerken van het gegoten brons werk: wel of niet afslijpen van de giethuid, schuren, polijsten, patineren (kleuren), en het op een sokkel plaatsen.

Al deze handelingen vindt ze belangrijk om zelf uit te voeren, zodat ze invloed blijft houden op het eindresultaat.

 

Inspiratie

Bets Kusters haar grote liefde voor de natuur, in combinatie met architectuur zijn de inspiratie en kracht, haar emoties te “verbeelden”.

Abstracte vormen met een enigszins ruwe afwerking zijn kenmerkend, ze laat de vaak schitterend gekleurde, ruwe en eerlijke giethuid spreken, waarbij de warmte  van het brons zichtbaar is.

Plantaardige structuren zijn een onderdeel van haar beelden, evenzo hebben de werken vaak een monumentaal karakter waarbij specifiek torens een vooraanstaand onderwerp zijn.

Hoofdzaak is, dat Bets Kusters doelbewust de ruimte zoekt met objecten die hun oorsprong nooit helemaal verloochenen, ook al zien ze er nog zo geconstrueerd uit.

Het werk ontstaat intuïtief, geïnspireerd door architectuur, plantaardige materialen, structuren en kleur. Door te combineren, samen te voegen en te herhalen, ontstaan gevoelige geabstraheerde objecten die de toeschouwer ruimte geven voor persoonlijke beleving.

Bets maakt ook werken in opdracht voor particulieren en bedrijven.

Verder maakt ze regelmatig op aanvraag gedenkbeelden/urnen.
Website: www.betskusters.nl
E-mail: mail@betskusters.nl